fredag 30 september 2016

Frostfritt djup tabell

Byggnader grundläggs på ett djup där marklagren har tillräcklig bärighet och begränsade sättningar. Där ska inte heller finnas risk för tjällyftning. Djup för betongplintar, växthus. Vi ska bygga ett kvadratmeter stort växthus.


Det ska stå på en metallsockel. Underlaget är endast grus. Troligtvis är det instabila markförhållanden på tomten och då måste man gräva till ett djup. Används där det är omöjligt att lägga normala kallvattenrör på frostfritt djup.


För att maximera energibesparingen rekommenderar vi att montera en termostat. Det gäller att gardera sig mot tjälskador, säger experterna, och föreslår att du ska gräva ner till frostfritt djup. Men man kan ju inte gräva ner till.


Här är en tabell med maximala tjäldjup över landet:. Det är för övrigt mycket ovanligt att plintar till en altan grävs ned på frostfritt djup. Vid låga temperaturer fryser det vatten som finns i marken till is och marken blir tjälad. Hur djupt tjälen når beror på flera faktorer. VA-ledningar i mark kan ofta frostskyddas istället för att läggs på frostfritt djup.


Använd STYROFOAM-skivor, se förenklad dimensionering här. Vad som är frostfritt djup beror på vad marken består av lera,sansilt osv och om det är snöröjd mark. Hittat en tabell på nätet. För enklare konstruktioner såsom altaner och plank finns inget krav på att gräva hela vägen ner till frostfritt djup. För att undvika att rörledningar fryser installeras vattenledningar och avloppsrör traditionellt på frostfritt djup.


Djupa rördiken som når långt under. I Stockholmstrakten är frostfritt djup meter, ändå byggs det ganska ofta med betydligt kortare plintar (ca cm) och det går bra ändå. Gräv gropar till frostfritt djup.


Målet är att plintarna står stadigt och om möjligt når frostfritt djup. Mät upp altanens tänkta storlek. Sätt markeringar i hörnen och kryssmät.


Pumpstationen går att förkorta med 3-m. I detta fall måste man som regel markisolera, och ibland även tillföra värme. Har en kund som hävdar att det är fel att avloppsrören ligger några dm under mark, han vill ha dom på frostfritt djup. I det här fallet gick det liksom inte. Att gräva sig ner till frostfritt djup för en vattenledning verkar inte vettigt.


Det får bli halvt frostfritt – och värmekabel. Ställ formen på plats och. Maximalt frostfritt djup för Härjedalens Kommun presenteras i tabell nedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg