måndag 30 mars 2015

Blindbotten

Undersidan av ett bottenbjälklag benämns ofta blindbotten. En blindbotten ska kunna bära isoleringsmaterialet och den ska skydda den övriga delen. Det gäller golvkonstuktionen.


Blindbotten för isolering. Material till blindbotten?

Vad är bäst i blindbotten? Trossbotten, blindbotten. På trossbotten lägger man normalt isolering. Hej Jag har monterat lager med cellplast (2x50mm) med förskjutna skarvar som blindbotten i krypgrunden.


För att hålla fast isoleringen så att den inte trillar ned fästs under regelverket någon typ av blindbotten. Står ditt hus på krypgrund? I så fall finns anledning att vara lite extra uppmärksam.

Många hus med den konstruktionen får nämligen allvarliga problem. En uppföljning av mögeltill-växt i den tolv år gamla grunden har nu gjorts. Konstruktionsexempel innehåller principlösningar med beskrivning av material, tekniska data, råd och anvisningar samt uppgift om var man kan hitta. Och om förutsättningar är där att luften står kvar stilla under köksgolvet, så slipper du även en blindbotten som befinner sig nere i den kalla fuktiga luften. Med enklare ord ”taket” i krypgrunden.


Att isolera golvet ger dig två fördelar: Du kan spara energi och så ger det golvkomfort. Asfaboar nån som använt detta som blindbotten. Delleverans Praktiskt vid stora leveranser. Man kan ibland se kondensdroppar på blindbotten samt fuktfläckar och fuktskador på bjälklagets undersida som beror på luft som har kondenserat. Från ett franskt fönster (går ända ner till golvet) drar det, så vi funderar på.


Fukt- och mögelskador som kan leda till problem i innemiljön inträffar i alla konstruktioner men vissa konstruktioner drabbas oftare. Underdelen av huset består uppifrån och ned av golv, bjälklag, isolering och nederst trossbotten. Vi har testat flera isolermaterial under olika omständigheter och de flesta fungerar, dvs köldlasten minskar och sänker förbrukningen på TrygghetsVakten krypgrund.


Specialskiva av baselitbehandlad genomtrampningssäker plywood för uteluftsventilerade krypgrundsbjälklag. Plywood för användning som blindbotten till bjälklag i krypgrund. Plattformsgolvet kan nu rivas och kapas till blindbotten 52.

Spika med vfz trådspik – på de tidigare spikade blindbottenbrädorna. Känner du att du har en jordlukt eller unken lukt i bostaden så beror det på att du har förhöjda fukthalter och synlig mögeltillväxt i blindbotten. Jag la nya, fina spånplattor som blindbotten och det kändes som det redan började dofta sommaräng där nere i grunden. Kontrollera den uteluftventilerade krypgrunden med en fukt- och temperaturmätare som placeras strax under blindbotten och helst mot norrsida i kryprummet.


Jag avskyr verkligen ovisshet, det är mycket mycket skönare att få klarhet i något även om det är ett otroligt negativt besked.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg