onsdag 22 april 2015

Såpskurat golv

Här hittar du ett stort utbud av kvalitetsgolv från kända varumärken. Jag gillar det ljusa rustika utseendet som såpskurat golv ger. Ett levande golv som känns varmt och mjukt att gå på är väldigt tilltalande.


Ett obehandlat golv mörknar av solljus medan ett såpskurat golv blir ljusare. Därför blir också ett såpskurat golv mörkare där det täckts av mattor. Det ljusa rustika utseendet som såpskurat golv ger måste självklart också sättas på plus-listan, golvet blir levande och känns varmt och mjukt att gå på. Här på Skansen skurar vi golven i de kulturhistoriska miljöerna ca – gångar om året – fastän de används dagligen. Skillnaden i verkligheten är större än på bilden.


Några skurningar till krävs för att golven ska bli riktigt tåliga. Så tar du hand om ett skurgolv. Om du renoverar ett hus med ett gammalt skurgolv, och vill behålla golvet som skurgolv, var rädd om golvets nötta yta, och.


Blöt golvet ordentligt med kallt vatten, antingen del för del om golvet är stort, eller hela golvet på en gång, innan du börjar skura. Satt precis och tittade på gamla avsnitt av Nya Rum där Mattias Ahlton såpar ett golv. Han häller ut ren såpa på golvet och skurar in det med en. Rengör ditt gamla trägolv på rätt sätt för ett långvarigt och snyggt resultat.


Så här såpskurar du golvet. Rätta mig om jag har fel, men visst är det väl skillnad mellan ett såpbehandlat golv och ett såpskurat golv ? Många tycker att ett traditionellt oljat och såpskurat golv är jobbigt att hålla rent genom såpskurning. De såpskurade golven förknippar vi mest med torp och sommarhus.


Såpskurning är en metod som med tiden ger ett ljust grått golv där. Så nu ligger alla trasmattor för tvätt och sedan är huset formellt vårstädat och bara att börja njuta av. Ett såpskurat golv står emot smutsen bra och jag. Förr i tiden när man såpskurade golven så hade man inte trossbotten, bara mullbänk, så då var det inget större problem om det kom vatten under plankorna. Såpskurat furugolv på Carl Larsson utställning.


Jag köpte för ett tag sedan en flaska med Linoljesåpa på Husapoteket, som jag hade tänkt använda på golvet i nedre hallen. Så igår korka jag upp flaskan. Slipade golv - Slipning av gamla trägolv ruggar upp och förstör den hårda och tåliga ytan. Ernst Kirchsteiger visar hur du med enkla medel tar hand om ditt trägolv.


På färghandeln fick vi till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg