fredag 25 oktober 2019

Såpskura golv

Att såpskura sina trägolv är en gammal beprövad metod som har stora fördelar. Vad är så bra med såpskurade golv ? Den feta såpan lämnar ett smutsavvisande skydd i golvbrädorna efter varje skurning och ytan blir succesivt hårdare. Vi börjar med att tömma golvet från möbler och textilier.


Sedan blöter vi golvet med kallvatten , en liten del åt gången då vi har ett stort golv.

Har du ett gammalt trägolv i huset? Såpan är fet och både rengör och skyddar ditt golv. Såpskura det med linoljesåpa för ett vackert resultat. Här på Skansen skurar vi golven i de kulturhistoriska miljöerna ca – gångar om året – fastän de används dagligen. Kan man såpskura tryckimpregnerad trätrall.


Man behöver inte blöta hela golvet samtidigt. Det fungerar att blöt en del i taget och ta golvet i sektioner.

Talloljesåpa är varken mild eller miljövänlig och torkar ut både hud och trärena golv , träet blir. Satt precis och tittade på gamla avsnitt av Nya Rum där Mattias Ahlton såpar ett golv. Han häller ut ren såpa på golvet och skurar in det med en.


Ett såpskurat golv har ett utseende som bara användning och tiden kan ge – det går inte ta genvägar till ett sådant utseende. Här hittar du ett stort utbud av kvalitetsgolv från kända varumärken. Här får du en steg-för-steg-beskrivning. Skillnaden i verkligheten är större än på bilden.


Några skurningar till krävs för att golven ska bli riktigt tåliga. Att tvätta och rengöra trägolv är behöver inte vara komplicerat. Med de här enkla tipsen och råden så får du snabbt ett skinande rent golv igen!


Kan jag slipa , såpskura o sen olja eller vaxa ovanpå det såpskurade eller blir det flammigt då? Hur blött ska golvet bli,. Det är förstås olika för olika människor! Det finns dofter som slår an olika känslor i oss.


Idag har vi en doft i vårt hus som få saker kan slå! Genom att ett par gånger om året såpskura trägolv, kommer golvet med tiden få en speciell mjuk yta, nästan skimrande.

Solen sken i helgen och vi passade på att vräka ut alla trasmattor för att ge furugolven en uppfräschning. Doften av såpskurade trägolv spred sig sedan i huset. Tvätta dina sängkläder och lakan i linoljesåpa så luktar de sommaräng. I båda husen finns trägolv i de flesta rum och här kommer vi att såpskura golven med linoljesåpa. Beskrivning är delvis tagen från gysinges utgivna.


Jag gör så här när jag såpskurar: Gammalt till jul och midsommar Nytt (nyslipat) 3-gg på rad Däremellan städar jag med svabb,såpa och kallt. Förr i tiden när man såpskurade golven så hade man inte trossbotten, bara mullbänk, så då var det inget större problem om det kom vatten under plankorna. Alla Moelvens behandlade golv är behandlade med Osmo hårdvax, vilket anses vara en av marknadens bästa ytbehandling. När golvet är lagt, är det färdigt att.


Jag har fått flera läsarfrågor angående detta golv jag visat tidigare, och jag är själv mycket nyfiken på vad det kan vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg